Je kunt een eventuele verbouwing of achterstallig onderhoud financieren door een extra hypotheek af te sluiten, de zogenaamde tweede hypotheek. Gaat het om je “hoofdverblijf”, dan is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar.
Tweede hypotheek
De tweede hypotheek is eigenlijk een extra lening op hetzelfde onderpand. Meestal ben je volledig vrij in de keuze van de hypotheekvorm en de rentesoort van deze extra hypotheek. Je hoeft de tweede hypotheek niet bij dezelfde hypotheekverstrekker af te sluiten, maar vaak zal het daar wel op neerkomen. Veel hypotheekverstrekkers sluiten niet graag een tweede hypotheek af, als de eerste hypotheek bij een andere maatschappij loopt. Bij eventuele betalingsproblemen heeft de verstrekker van de eerste hypotheek namelijk voorrang en dat zou kunnen betekenen dat de tweede hypotheekhouder “achter het net vist”. Dat extra risico dat de bank in zo’n geval loopt wordt meestal vertaald in een iets hogere rente.
Kosten
Een tweede hypotheek is meestal de voordeligste manier om een verbouwing te financieren. De hypotheekrente is namelijk een stuk lager dan de rente voor een persoonlijke lening. Omdat de rente in dit geval fiscaal aftrekbaar is, is lenen vaak voordeliger dan het betalen van een verbouwing met je spaargeld. Nog los van het feit dat je in het geval van een extra hypotheek de volledige beschikking over je spaargeld houdt. Het afsluiten van een tweede hypotheek heeft wel kosten tot gevolg, zoals afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten. Je moet een tweede hypotheek dan ook niet gebruiken voor het opnemen van kleine bedragen.
Overwaarde aantonen
Heb je bij het afsluiten van je eerste hypotheek al maximaal geleend, dan zul je voor je tweede hypotheek moeten kunnen aantonen dat je huis in waarde is gestegen. Je kunt hiervoor een taxatierapport gebruiken. Soms kun je volstaan met de WOZ beschikking van de gemeente.
Waardestijging door een verbouwing
Stijgt je huis pas in waarde ná de verbouwing, dan moet er in het taxatierapport een executiewaarde na verbouwing worden opgenomen. Houd er rekening mee dat de hypotheekverstrekker in dat geval het geld niet in één keer aan je uitbetaalt, maar een deel achterhoudt in een zogenaamd bouwdepot. Dit deel krijg je pas, als je achteraf de facturen van de verbouwing kunt overleggen. Dat kan lastig voor je zijn, als je al aanbetalingen moet doen. Soms is een hypotheekverstrekker wel bereid om alvast een voorschot uit te keren. Zorg ervoor dat je dit in een vroeg stadium al onderzoekt.
Krediethypotheek
Een populaire hypotheekvorm voor de financiering van verbouwingen is de krediethypotheek. Deze hypotheekvorm is het meest flexibel met betrekking tot je aflossingen en de openstaande schuld. Je kunt naar eigen inzicht bedragen opnemen of aflossen, tot het afgesproken maximum. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je zelfs een krediethypotheek afsluiten tot ruim boven de verkoopwaarde van je woning.